keskiviikko 2. helmikuuta 2011

hyvästit, aasia

Kauan on mennyt aikaa sitten viime kirjoituksen ja paljon on kerennyt tapahtumaan. Istun tällä hetkellä Balilla Seminyakissa hotellissa ja odottelen, että kyyti lentokentälle lähtee. Huomenna pitäis herätä jo Uudesta-Seelannista!! Tähän asti suurimmat odotukset kohdistuvat tulevaan määränpäähän, toivottavasti ei joudu pettymään. Mutta palatakseni vielä pari viikkoa taakse päin.

Hyvästeltyämme jouluiset vieraat suunnattiin Singaporeen. Singapore oli odotetun siisti, puhdas, nykyaikainen, hieno, sivistynyt, jne. Se oli kaikkea sitä mitä siltä odotettiin, mutta myös paljon muuta. Vietettiin Singaporessa valitettavasti vain pari päivää, mutta kierrettiin ihan huolella kaikki "etniset" korttelit ja muu keskustan alue. Eniten tykkäsin Singaporesta siks, että se oli hirveän sivistynyt ja kehittynyt (ylivoimaisesti kehittynein kaupunki, jossa ollaan käyty), mutta silti siellä oli palmuja ja paljon vihreetä. Se oli tavallaan jokseenki erikoista, että oli valtavia teräsbetonipilvenpiirtäjätaloja ja sit niiden välistä pilkisti palmuja :) Hyvää oli myös se, että suurimmat pilvenpiirtäjät rajoittuivat vaan sinne bisnes-alueelle ja muualla oli hienoja pientaloja, puistoja ja muuta sellaista, jota ei normaalisti suurkaupungista löydä, ainakaan kovin läheltä keskustaa. Singaporessa oli hyvin eroteltu eri etnisten ryhmien asuttamat alueet. Little India, Arabia Street, China Town ja se alue, mihin siirtomaaisännät eli englantilaiset asettuivat, erottuivat kaikki hyvin omaksi edukseen. Kehittyneisyyden huomas hyvin hinnoissa ja siinä, että majoituttiin Little Indiassa backpacker-mestassa dormissa, joka oli silti siihen mennessä reissua, hienoin hostelli!! Siellä oli myös harvinaisen hyvä netti, joten mie pääsin seuraa salkkareita! Pääsin melkei ajantasalle, mutta nyt oon taas pari viikkoa perässä :(

Meillä oli viikko aikaa käydä jossain, ennen ku miun oli tarkotus olla mein porukoita vastassa Balilla. Alunperin meidän piti mennä Indonesiaan, mutta aikani Lonely Planetia selattuani, päätettiinkin lähteä Sabahiin, Malesiaan. Houkuttimena toimi Mt. Kinabalun valloitus. Sabahista ei ollut oikeen minkälaisia odotuksia, koska reissu tuli aika ex tempore, se oli kuitenkin varmaan suurin positiivinen yllätys!! Käytiin valloittamassa Mt. Kinabalu, joka oli kyllä kiipeämisen arvoinen. Noustiin liian nopeasti ylös, joten jouduttiin melkein tunti odottamaan auringon nousua. Ylhäällä oli pakkasta, joten vaikka miulla oli pipo ja hanskat ja kaikki mahdolliset pitkät vaatteet, niin olin ihan jäässä! Noustessaan, aurinko kuitenkin sulatti melko nopeesti sekä mielen että varpaat. Maisemat oli sanoin kuvaamattomat!!! En ees yritä tässä nyt selittää miltä siellä huipulla näytti, en kuitenkaa pysty.

Ostettiin matka Kinabalulle yhdestä matkatoimistosta, jossa tavattiin yks sairaan mukava paikallinen viidakonykä Eddie ja sen sukeltajakaveri Mark. Mark kertoi meille Sipadanista ja erityisesti Seaventuresta ja mehän oltiin aika nopeesti myytyjä. Kiipeämisen jälkeen istuttiin sitten taas 10-tuntia kestävällä yöbussilla. Aamuyöstä saavuttiin siihen mennessä ehkä kauheimpaan tuppukylään, jossa neljän aikaan aamusta ei ollut mikään auki ja paikalliset tuijottivat meitä kuin muukalaisia. Ainoa mikä tuli mieleen oli, että mihin myö oikeen ollaan TAAS tultu.. Aamulla mentiin toimistolle ja sieltä meidät vietiin veneellä meidän lopulliseen määränpäähän, vanhalle öljynporauslautalle!

Seaventures oli aivan mahtava paikka sukellukselle! Lautalla oli kaikki oleellinen kunnossa, buffet ruokailu kolme kertaa päivässä ja mikä parasta kaikki tarvittava sukeltamiseen. Lautan alla sai sukeltaa niin paljon kuin halusi ja lisäks siihen kuulu sukeltaminen Sipadanilla, Mabul ja Kapalai saarilla. Aina kun lähdettiin sukeltamaan ei tarvinnut huolehtia mistään muusta ku itestää kaikki pullot oli aina valmiiksi vaihdettu ja niitä ei edes ite saanu kuskata veneeseen. Toisin sanoen paikka oli sukeltamisen täyshoitola! Neljän päivän sisään sukellettiinki kaiken rahan edestä, 14 sukellusta! Etenkin Sipadan oli aivan mieletön sukelluskohde. Nähtiin paljon paljon haita ja kilppareita, yks paholaisrausku, barrakudaparvia, muita kalaparveja, ja kaikkia muita pienempiä fisuja.

Kaiken kaikkiaan Sabahin reissu osoittautui todella mahtavaksi! Olisi siellä voinut olla pidempääkin, mutta piti lähteä Balille odottamaan uusia vieraita. Käytiin pyörähtämässä vielä Singaporessa hakemassa tavaroita ja kattomassa taas muutamat salmarit :D Balista ei odotettu oikeastaan mitään. Ei oltais oikeastaan edes haluttu mennä sinne, mutta kun mein porukat oli jo aikoja sitten varanneet matkan sinne (koska itse sitä menin suosittelemaan), niin ei ollu vaihtoehtoja. Pikkusen miuta kauhistutti kelit ja kaikki muu sekä ärsytti, että menin pyytämään niitä tulemaan just Balille.

Noh, näin parin viikon Balilla olon jälkeen voin sanoa, että ei se niin paha pettymys ollut, kui odotettiin :D Mutta, ooon kuitenkin älyttömän tyytyväinen et valitsin Phuketin Balin sijaan ensimmäiseks vaihtokohteeks!!  Kelit oli paremmat mitä odotettiin ja se oli ainoo positiivinen yllätys. Balin likaisuus, ruuhkaisuus, rumat rannat, huijarit, sun muu ei tullut yllätyksenä, joten ei tarvinnut kauheasti pettyä. Onneks käytiin Gilin saarilla, et mein porukatki pääs näkee turkoosia vettä ja valkoista hiekkaa ja päästä kunnon lomatunnelmaan. Ubudin lähistöllä oli aivan älyttömän siistejä maisemia, mutta siihen se jääkin. Bali ei oikein uponnut miuhun enkä oikee ymmärrä miten tää paikka on NIIIN suosittu. En käynyt tosin kertaakaa surffaa, et se jäi vähän harmittaa, mutta muuten tänne ei kyl uudestaa tarvii tulla.
Täytyy myös sen verran huomauttaa Balista, että täällä Suomi tunnettiin paljon huonommin kuin missään muualla Aasiassa.
"Where are you from?"
"from Finland"
"From England?"
"No. Finland."
"From Irland?"
"FINLAND"
"Aa, Pirlandia?"

"Do you speak German?"
"No, Finnish."
"Frensh?"
"No,Finnish."
"Aa. German?"
.....

Puolen tunnin päästä lähtee kyyti lentokentälle. On ikävä sanoa Aasialle hyvästit, koska tää oli ihan mahtava paikka reissata! Täällä oli paljon kaikkee hyvä ja omaperästä ja ihan varmasti haluun tulla tänne uudestaa! Monia paikkoja jäi viel näkemättä, jotka olisin halunnut nähdä. Nyt ootan kuitenkin into pinkeenä, että pääsen taas sivistyneeseen paikkaan. Ei enää reikävessoja, ei ärsyttäviä tuk-tuk/taksikuskeja, ei huijareita, ei jatkuvaa hikoilua, ei myöhässä olevia aikatauluja, ei huonosti organisoituja asioita, ei jatkuvaa tinkaamista, ei huonoa englantia, ...
Uusi-Seelanti kutsuu!!!

p.s. Täytyy perua vielä sanat Balista. JOS miulle tulee joskus mahdollisuus lähteä sellaiseen hotelliin, johon Jetstar meidät majotti lennon viivästymisen vuoks, NIIN voisin lähteä Balille uudestaankin! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti